Skift af a-kasse – skift til en ny, bedre og billigere a-kasse

Er du a-kasse-medlem, så kan det let komme på tale med et skift af a-kasse. Denne artikel forklarer hvordan skift af a-kasse kan arrangeres let og enkelt for alle a-kasse-medlemmer.

Er du allerede medlem af en a-kasse, kan det ofte komme på tale med et skift af a-kasse. Skift af a-kasse kan være relevant, hvis du ønsker en billigere a-kasse; en a-kasse som tilbyder bedre ekstra servicer udover dagpenge; eller hvis du ønsker en a-kasse, som er mere specialiseret indenfor det fagområde, som du arbejder i.

Forskellige grunde til skift af a-kasse

Den primære årsag til, at folk skifter a-kasse, er, at de vil spare nogle penge. Typisk kan du her spare flest penge, så frem du er medlem af en faglig a-kasse og herefter skifter medlemsskab til en tværfaglig a-kasse.

En yderligere fordel er, at du ikke vil miste din optjente anciennitet, når du overføres fra én a-kasse til en anden. Din anciennitet med tilhørende rettigheder, medlemsperioder og indbetalinger overføres her fra din gamle a-kasse til din nye a-kasse.

I tillæg hertil, skulle du skifte arbejde til en arbejdsplads, som befinder sig udenfor din nuværende a-kasses faglige område, så skal du skifte til en anden a-kasse. Her har du mulighed for at skifte for det første til en a-kasse, som tilsvarer dit nye faglige område. For det andet kan du selvfølgelig også altid skifte til en tværfaglig a-kasse, som optager medlemmer fra mange forskellige faglige områder.

Skift af a-kasse for selvstændige og arbejdsløse

Så frem du hidtidig har været lønmodtager, men tager springet til at være selvstændig, så bliver du nødt til at skifte til en a-kasse, som accepterer selvstændigt erhvervsdrivende. Måske accepterer din nuværende a-kasse allerede selvstændige, men det er ikke sikkert – tjek her detaljerne med din kontaktperson i din a-kasse.

Endelig så frem du er arbejdsløs, så er det også muligt at skifte a-kasse. Dog kan arbejdsløse som oftest kun overføres til tværfaglige a-kasser.

Formaliteter i forbindelse med skift af a-kasse

Når du gerne vil skifte a-kasse, så skal du altid ansøge om at blive overflyttet hos den a-kasse, som du godt kunne tænke dig at skifte til. Ventetiden er her som regel ganske kort, og ofte vil dit skifte blive tilendebragt i løbet af én dag.

Undtaget herfra er dog arbejdsløse og folk på efterløn, som typisk skal vente omkring en måned, før skiftet bliver effektueret. Er du lige blevet færdig med uddannelsen, så sker dit skifte af a-kasse typisk på den dag, hvor du har afsluttet din uddannelse.

Det er her det mest praktiske, at du flytter a-kasse til udgangen af den måned, hvor du afsender ansøgning til din nye a-kasse, eftersom at du allerede har betalt din gamle a-kasse for denne måneds kontingent.

Leave a Reply